شرکت فولاد خوزستان از شرکتهای بزرگ فعال در زمینه تولید محصولات فولادی و شمش فولاد در کشور است که در نزدیکی شهر اهواز در خوزستان واقع شده است. این شرکت توانسته عنوان دومین قطب تولیدکننده فولاد خام در کشور را به خود اختصاص دهد. محصولات نهایی آن بلوم، بیلت و اسلب هستند. فولاد خوزستان در سال 1368 کار خود را آغاز کرد و در طی سالهای فعالیتش همواره متعهد به ارائه محصولات با کیفیت به مشتری بوده است.
محصولات فولاد خوزستان
فولاد خوزستان بیلت، اسلب و بلوم تولید میکند. این سه محصول، محصولات نهایی فولاد خوزستان هستند که از شمش فولادی بهدست میآیند. در زیر به توضیح هر یک و تفاوت آنها با یکدیگر میپردازیم. ابتدا تعریفی از شمش ارائه میکنیم.
شمش فولاد خوزستان
شمش فولادی محصول قابل حمل فولادسازی است که شکلی جامد دارد و ابعاد آن طوری طراحی شده که قابلیت حمل آسانی داشته باشد. شمشها به شکل ذوزنقه بوده و حداکثر طول آنها 2 متر است. شمش فولادی سه نوع بلوم، بیلت و اسلب دارد.
بیلت فولاد خوزستان
اصطلاح علمی بیلت، CCM است. بیلت یا شمش CCM زمانی بهوجود میآید که شمش را مستقیماً از تولید CCM به مصرف نورد برسانند. بیلت نسبت به شمش طول بیشتری دارد، سطح آن به شکل دایره یا مربع و عرض آن کمتر از 15 سانتیمتر است. بیلت را بیشتر برای تولید میلگرد و سیم مورد استفاده قرار میدهند.
اسلب فولاد خوزستان
قطعهای فولادی به شکل مکعب مستطیل است که ضخامتی به اندازه متوسط 230 میلیمتر، عرض متوسط 25/1 متر و طول حداکثر 12 متر دارد. از اسلب با عنوان تختال نیز یاد میشود. اسلبها معمولاً ماده اولیه تولید محصولات نورد تخت مانند کویل و ورق نورد گرم هستند. اسلب در محصولات مربوط به ماشینآلات سنگین نیز بهکار میرود.
بلوم فولاد خوزستان
بلوم یا شمسه همان بیلت است که در سایز متفاوتی عرضه شده است؛ در واقع عرض بلوم بیش از 15 سانتیمتر و سطح مقطع آن کمتر از 230 سانتیمتر مربع است. به دلیل شباهت بلوم و بیلت ، و اینکه تفاوت شمش ، بیلت و بلوم کم است، معمولاً آنها را در یک دسته قرار میدهند. بلوم بیشتر برای ساخت ریل، ناودانی، قوطی و ... کاربرد دارد.
مشخصات فنی محصولات فولاد خوزستان
گفتیم که فولاد خوزستان سه محصول بیلت، بلوم و اسلب تولید میکند. این محصولات به طور معمول در گریدها و تلرانسهای مشخصی تولید میشوند؛ اگر چه گریدها، تلرانسها و ابعاد دیگر نیز با توجه به درخواست مشتری قابل مذاکره هستند. در زیر مشخصات فنی این سه محصول را بررسی میکنیم.
مشخصات فنی بیلت خوزستان
گریدهای معمول فولاد خوزستان در تهیه بیلت به قرار زیر هستند:
- ASTM A615 Gr60
- ASTM A572GR50
- BS 4449 B500B CK 45
- RSt 37-2
- St 3sp St 3sp St 44-2
- St 5sp 2
- ISIRI 3132 Aj 400
مشخصات فنی بلوم فولاد خوزستان
گریدهای معمول فولاد خوزستان در تهیه بلوم به قرار زیر هستند:
- ASTM A615 Gr60
- ASTM A572GR50
- BS 4449 B500B CK 45
- RSt 37-2
- St 3sp St 3sp St 44-2
- St 5sp 2
- ISIRI 3132 Aj 400
مشخصات فنی اسلب فولاد خوزستان
گریدهای معمول فولاد خوزستان در تهیه اسلب به قرار زیر هستند:
- G3101 SS 400
- G3106 SM 400A SAE 1008
- St 37-2
- St 44-3
- St 52-3
- Gl Structural Steel For Hull Construction
کارخانههای اصلی فولاد خوزستان
فولاد خوزستان سه کارخانه اصلی دارد که کار تولید و عرضه محصولات میانی و پایانی آن را بر عهده دارند.
کارخانه گندله سازی
شرکت فولاد خوزستان دو واحد گندلهسازی دارد که هر یک ظرفیت تولید 2500000 تن گندله در سال را دارند. گندله به گلولههایی گفته میشود که از نرمه سنگ آهن و دیگر مواد افزودنی تولید میشوند. این مواد در ابتدا خام بوده و بعد از پخته شدن به حالت سخت درمیآید.
کارخانه احیاء مستقیم
در کارخانه احیاء مستقیم فولاد خوزستان تبدیل گندلههای سنگ آهن به آهن اسفنجی صورت میگیرد. در این قسمت 3 واحد میدرکس که هر سه در مجموع ظرفیتی برابر با 65/1 میلیون تن دارند، دو واحد زمزم 1 با ظرفیت 800 هزار تن و زمزم 2 با ظرفیت 1 میلیون تن در سال تبدیل سنگ آهن به آهن اسفنجی را انجام میدهند.
کارخانه فولاد سازی
در کارخانه فولادسازی محصولات اصلی و نهایی شده شرکت یعنی بلوم، بیلت و تختال (اسلب) از آهن اسفنجی به مرحله تولید میرسد. این بخش خود از قسمتهای متعددی تشکیل شده که کار اتمام محصول نهایی را بر عهده دارند. به عنوان مثال در قسمت ماشینهای ریختهگری، فولاد مذاب به شمش و تختال تغییر شکل داده میشود.
کارخانه های جانبی فولاد خوزستان
فولاد خوزستان علاوه بر کارخانههای اصلی، از تعدادی کارخانه جانبی نیز برخوردار است.
- کارخانه آهک فولاد خوزستان دو خط تولیدی دارد که در این دو خط آهک مورد نیاز برای گندلهسازی و فولادسازی تهیه میشود.
- کارخانه اکسیژن که در سه واحد اکسیژن مورد نیاز را برای شرکت تأمین میکند.
- اسکله اختصاصی بندر امام که دو سیستم تخلیه کشتی دارد و در منطقه ویژه اقتصادی قرار گرفته است.
- تصفیهخانه آب جزء کارخانههای جانبی فولاد خوزستان بهشمار میرود و در منطقه کوت عبدالله در شهر اهواز و در نزدیکی رودخانه کارون واقع شده است. این کارخانه آب مورد نیاز شرکت فولاد خوزستان برای فعالیتهایش را از رودخانه کارون برداشت کرده و به شرکت ارسال میکند.
- نیروگاه نیز از کارخانههای جانبی است که برق مورد نیاز واحدهای اصلی را تأمین میکند. تصفیهخانه پسابهای صنعتی فولاد خوزستان که از جمله تصفیهخانههای بزرگ ایران در زمینه پسابهای صنعتی محسوب میشود.
شرکتهای زیرمجموعه فولاد خوزستان
تعدادی شرکت فولاد در سطح کشور وجود دارند که به عنوان زیرمجموعههای شرکت فولاد خوزستان مشغول فعالیت هستند. این شرکتها عبارتند از:
- گروه توسعه فراگیر فولاد خوزستان
- صنعت فولاد شادگان
- صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد ایدهپردازان صنعت فولاد
- فولاد لجستیک
- مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب
- تأمین آتیه فراگیر
- توسعه اقتصادی فراگیر وفا
- توسعه صنعتی و معدنی ایساتیس
- توسعه اقتصادی پایدار فراگیر
گواهینامهها و افتخارات شرکت فولاد خوزستان
فولاد خوزستان توانسته در زمینه مدیریت کیفیت گواهینامههای ایزو 9001: 2015، ایزو 14001:2004، ایزو14001: 2015 ایزو 27001:2005 و ایزو 50001: 2011 را کسب کند. این شرکت همچنین دارای تندیس زرین شانزدهمین همایش حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تندیس زرین سازمانی است.
قیمتگذاری محصولات فولاد خوزستان
با توجه به اهمیتی که فولاد در کشور دارد میتوان گفت قیمت محصولات فولادی به طور غیر مستقیم بر قیمت مسکن، خودرو، انرژی و ... اثر میگذارد. عوامل زیادی هستند که قیمت محصولات فولادی را تعیین میکنند. در زیر به طور اجمالی مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت محصولات فولادی و از جمله فولاد خوزستان را بررسی میکنیم.
عرضه محصولات فولادی
یکی از عوامل مؤثر بر قیمت محصولات فولادی، میزان عرضه آن محصول در بازار است. عرضه یک محصول به مقدار آورده بازار در آن محصول گفته میشود. به صورت کلی میتوان گفت در صورتی که عوامل دیگر ثابت باشد، هر چه میزان عرضه یک محصول بیشتر شود، قیمت آن کاهش مییابد. در قیمتهای بالاتر تمایل به خرید محصول از سمت خریداران کم میشود. از طرف دیگر تولیدکنندگان تمایل دارند در قیمتهای بالاتر محصول بیشتری به بازار عرضه کنند؛ چرا که در این صورت سود و درآمد آنها افزایش پیدا میکند. مصالحه بین این موارد در تعیین قیمت نهایی محصول مؤثر است.
پارامترهای دیگر
علاوه بر عرضه، پارامترهای دیگری نیز در قیمت محصولات فولادی اثرگذارند؛ به عنوان مثال میتوان عواملی مانند ظرفیت تولید کارخانه، دستمزد نیروی کار و تعداد آنها، در دسترس بودن مواد اولیه و رقبا و استراتژیهایشان را نام برد. نوسانات بازار ارز نیز بر نرخ محصولات فولادی و از جمله محصولات فولاد خوزستان تأثیرگذار است. در برخی فصول نیز به دلیل کم و زیاد شدن پارامترهای ذکر شده تغییراتی در میزان عرضه بهوجود میآید که این نیز به طور غیر مستقیم میتواند در قیمت تمام شده محصول اثرگذار باشد.
قیمت شمش فولاد خوزستان
قیمت شمش فولاد خوزستان مرجعی برای قیمتگذاری سنگ آهن، کنسانتره سنگ آهن، گندله سنگ آهن و آهن اسفنجی است. قیمت کنسانتره سنگ آهن معادل 16 درصد قیمت شمش فولاد خوزستان است. قیمت گندله سنگ آهن نیز معادل 5/23 درصد قیمت شمش فولاد خوزستان محاسبه میشود. قیمت کنسانتره سنگ آهن با مذاکره بین معدندار و کارخانهدار مشخص میشود.
سوالات متداول:
- شرکت فولاد خوزستان چه محصولاتی تولید میکند؟ فولاد خوزستان از شرکت های بزرگ در زمینه تولید محصولات فولادی و شمش فولادی در ایران است و به عنوان دومین قطب تولید فولاد در کشور شناخته شده است. از محصولات آن میتوان به بیلت، بلوم و اسلب اشاره کرد.
- فولاد خوزستان محصولات سفارشی نیز تولید میکند؟ بله. این شرکت به طور معمول از گریدها و ابعاد مشخصی برای ساخت محصولاتش استفاده میکند اما امکان مذاکره بر گریدها، سایز و تلرانس محصولات و تولید محصول درخواستی نیز فراهم است.
- شرکت فولاد خوزستان زیرمجموعههایی نیز دارد؟ بله. شرکت های صنعت فولاد شادگان، ایدهپردازان صنعت فولاد، گروه توسعه فراگیر فولاد خوزستان، فولاد لجستیک، تأمین آتیه فراگیر و ... برخی شرکت های تابعه فولاد خوزستان هستند.