پیش بینی قیمت فولاد در ایران | با برجام یا بدون برجام

5دقیقه مطالعه
پریسا شکوهی مجد
4 سال پیش
2600 بازدید
بدون دیدگاه
مقاله قبلیمقاله بعدی
شرایط بازار فولاد ایران همیشه به متغیرهای بسیاری وابسته بوده است که در حال حاضر می‌توان مهم‌ترین آن‌ها را شیوه نامه تنظیم بازار، قیمت جهانی فولاد، قیمت دلار و شرایط سیاسی ایران در جهان دانست. همه این عوامل مثل یک زنجیره به یکدیگر متصل بوده و یکی نتیجه آن دیگری است. بنابراین برای بررسی احتمالات قیمت فولاد در آینده، باید همه این موارد را در نظر گرفت و تاثیرات آن را در قیمت فولاد بررسی کرد. مهم‌ترین واقعه سیاسی در چندسال اخیر ایران، رسیدن به برجام و سپس خروج آمریکا از آن بوده است که تمام اقتصاد ایران را چه در ابتدا و چه در انتها دستخوش تغییر کرد. بنابراین، امروز هم شاهد گمانه زنی‌های بسیاری هستیم که آیا ایران و آمریکا دوباره به برجام باز می‌گردند یا خیر؟ اگر جواب این سوال آری باشد، قطعا شرایطی متفاوت با پاسخ خیر خواهد داشت. در این مقاله به بررسی این احتمالات می‌پردازیم. این که اگر ایران و آمریکا دوباره به برجام بازگردند، قیمت دلار چگونه خواهد بود و طبق آن به تحلیل ادامه زنجیره یعنی قیمت جهانی و درانتها قیمت فولاد در ایران خواهیم پرداخت. همینطور اگر عکس آن رخ دهد، نرخ دلار چه سیری را طی خواهد کرد و بازار فولاد را به کجا خواهد رساند. با آی فولاد همراه باشید.

بازار فولاد امروز چگونه است؟

بازار فولاد این روزها تحت تاثیر شرایط غیرشفاف سیاسی ایران دچار رکود شده است. بازگشت آمریکا و ایران به برجام، سرنوشتی متفاوت با امروز را رقم خواهد زد، به همین سبب است که بیشتر فعالان حوزه فولاد، چشم بر اخبار دوخته اند تا بدانند نتیجه برجام چه خواهد شد. با پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا و با توجه به جهت‌گیری حزب دموکرات آمریکا نسبت به رابطه با ایران، انتظار می‌رود که برجام دوباره تبدیل به قراردادی شود که ایران و آمریکا را با هم سر یک میز بنشاند. اگر این اتفاق بیفتد، قیمت دلار رو به کاهش خواهد گذاشت. اما اگر برجام به نتیجه نرسد، شاهد کاهش دوباره ارزش ریال و به عبارتی دیگر افزایش قیمت دلار در ایران خواهیم بود. در حال حاضر قیمت دلار نیمایی ۲۳۴۳۱۰ ریال است. اما باتوجه به آنچه گفته شد تغییر خواهد کرد! از سویی دیگر قیمت فولاد در جهان همچنان رو به کاهش است و انتظار می‌رود به صورت کوتاه مدت این کاهش قیمت ادامه داشته باشد. درحال حاضر به گزارش FastMarkets قیمت میلگرد در حوزه CIS، 600 دلار در هرتن است که به نسبت ماه‌های گذشته کاهش چشمگیری را نشان می‌دهد. هرچند نمی‌توان به صورت قطعی گفت که قیمت‌ها همچنان رو به کاهش خواهد بود. می‌توانید در مقاله پیش بینی قیمت جهانی فولاد، تحلیل‌های بزرگترین تحلیلگران این حوزه را درباره آینده قیمت فولاد بخوانید. با توجه به آنچه گفته شد، چندین حالت ممکن است برای بازار ایران رخ بدهد که در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم.

چه احتمالاتی برای قیمت دلار وجود دارد؟ چه احتمالاتی برای قیمت فولاد؟

برجام مهم‌ترین دغدغه این روزهای دولت و مردم است. اگر برجام دوباره برقرار شود، قیمت دلار رو به کاهش خواهد رفت و اگر نباشد، قیمت ها اوج خواهد گرفت. اما چقدر و تا کجا. در ادامه با بررسی احتمالاتی که ممکن است برای قیمت دلار رخ بدهد، قیمت فولاد در ایران را پیش بینی می‌کنیم. در این مقاله قیمت جهانی میلگرد را ثابت فرض کرده‌ایم.

قیمت دلار

نمودار زیر ارزش دلار نیمایی را از فروردین تا میانه بهمن ماه نمایش می‌دهد. دیده می‌شود که قیمت دلار در هفتم آبان ماه به بالاترین میزان خود رسیده و در ۲۷ فروردین کمترین میزان خود را تجربه کرده است. با توجه به رفتار نمودار قیمت دلار نیمایی در یکسال گذشته، می‌توان چندین احتمال را برای آن درنظر گرفت. با توجه به شرایط امسال، می‌توان دلار ۲۵ هزارتومانی را به عنوان مبنای قیمت دلار نیمایی در نظر گرفت. چرا که بیشتر قیمت‌ در نیمه دوم سال، در بازه ۲۵ هزارتومان قرار دارد. نمودار نرخ ارز نیمایی سال 99 سوال اصلی اینجاست که دلار تا چه اندازه ممکن است کاهش یا افزایش پیدا کند؟ و این که نرخ‌های احتمالی دلار پس از برجام به چه میزان خواهد بود؟

اگر برجام به نتیجه برسد

اگرآمریکا و ایران دوباره به برجام برگردند، احتمال اصلی، کاهش قیمت دلار است. با توجه به نمودار، چند نرخ را در بازه پایین می‌توان در نظر گرفت. دلار ۲۱ هزارتومانی، ۱۸ هزارتومانی و ۱۵ هزارتومانی. کارشناسان حوزه اقتصاد معتقدند که قیمت واقعی دلار در ایران ۲۱ هزارتومان است و از این کمتر نخواهد بود. با توجه به هیجانات بازگشت به برجام ممکن است این میزان به نرخ هیجانی ۱۸ هزارتومان برسد. از سویی دیگر دولت از دلار ۱۵ هزارتومانی صحبت می‌کند و به مردم وعده دلار ۱۵ هزارتومانی پس از بازگشت دوباره به برجام می‌دهد. بنابراین سه احتمال وجود دارد. اگر قیمت جهانی فولاد را ثابت در نظر بگیریم و از این نرخ‌های احتمالی برای محاسبه قیمت فولاد استفاده کنیم، بازار ایران چنین ارقامی را تجربه خواهد کرد: پیش بینی قیمت فولاد در این جدول قیمت جهانی میلگرد به کیلوگرم و بر حسب دلار نوشته شده است.

اگر برجام به نتیجه نرسد

قیمت دلار نیمایی در روز هفتم آبان ماه به بالاترین میزان خود یعنی۲۶۸۷۳۰ ریال رسیده بود. از سویی دیگر دلار آزاد قیمت‌هایی بالاتر مثل ۳۱۸۵۶۰ ریال را در آبان ماه تجربه کرده است. بنابراین سه نرخ متفاوت نیز می‌توان برای بازه بالای قیمت دلار در آینده پیش بینی کرد. دلار ۲۵ هزارتومانی که برای پس از نامیدی از برجام، عدد امیدوارانه‌ای به نظر می‌رسد و احتمال آن کم است. تنها به این دلیل که در سال جاری بیشترین نرخ‌ها را به خود اختصاص داده، در این لیست قرار گرفته است. رقم بعدی ۲۷ هزارتومان است که قبلا هم در نمودار دیده شده و رقم بعدی نیز 30 هزار تومان و 32 هزارتومان بر اساس رقم‌هایی است که تا به حال رخ داده است. طبق آنچه گفته شد، در این صورت بازار فولاد اینگونه خواهد بود: نرخ فولاد و نرخ دلار نیمایی اعداد و احتمالاتی که در این مقاله از آن‌ها صحبت کردیم، تنها گمانه‌زنی‌هایی است که بر اساس رفتار نمودار دلار در سال گذشته و در طی تغییرات شرایط سیاسی ایران انجام شده است. باید منتظر بود و دید که نتیجه برجام چه خواهد شد و دلار چه نرخی را به خود اختصاص خواهد داد. همچنین شرایط کرونا چه تاثیراتی بر قیمت جهانی آن خواهد گذاشت و درنتیجه از هم‌پوشانی همه این متغیرها، بازار فولاد ایران چه سیری را طی خواهد کرد. شما درباره آینده بازار فولاد ایران چه فکر می‌کنید؟ آیا نرخ دلار دوباره به بازه زیر ۲۰ هزارتومان خواهد رسید و یا دوباره اوج ۳۰ هزارتومانی را تجربه خواهد کرد؟ نظراتتان را با ما درمیان بگذارید.
آدرس کوتاه مطلب
https://ifoolad.com/?post=1679
نظر شما راجع به

پیش بینی قیمت فولاد در ایران | با برجام یا بدون برجام

نوشتن دیدگاه
    نظر شما چیست ؟
    همراهان آی فولاد