نبشی چیست؟ چه کاربردی دارد؟ چگونه میتوان بهترین نوع نبشی را انتخاب کرد؟
اگر به سازه های مختلف دقت کرده باشید، متوجه میشوید که بخش های مختلف سازه که وظیفه ی تحمل بار را بر عهده دارند، لازم است تا به هم متصل شوند. برای اتصال این بخشها از قطعات مختلفی استفاده می شود که یکی از مهم ترین آنها نبشی است.
اما وظیفهی نبشی، تنها اتصال بخشهای مختلف سازه به هم نیست بلکه نقش مهم یکنواخت کردن توزیع بار را برای جلوگیری از تخریب سازه بر عهده دارد.
از آن جایی که سازه ها در محیطهای متنوعی ساخته میشوند، بهتر است بدانیم در هر محیط از نبشی با چه جنس و خواصی بهتر است استفاده کنیم. علاوه بر این با توجه به شکل سازه باید از نبشی با ابعاد مناسبی استفاده کنیم به گونهای که تأثیر آن را هم بر وزن کل سازه بتوانیم اندازه گیری کنیم.
نبشی چیست؟
نبشی که درواقع یکی از انواع اتصالات مفصلی است، پروفیلی است که سطح مقطع آن به شکل دو ضلع عمود برهم میباشد. به هر ضلع نبشی، یک بال گفته میشود.
آنچه در معرفی نبشیها اهمیت دارد، طول ضلع هر بال و همچنین ضخامت بالها است. چرا که این ویژگیهای نبشی، در وزن آن و همچنین ظرفیت تحمل بار به وسیلهی آن، تأثیر دارند.
از نظر طول بالها، ممکن است هر دو بال نبشی طول یکسانی داشته باشند که به آن نبشی بال مساوی میگوییم و در غیر این صورت به آن، نبشی با بالهای نابرابر میگوییم.
نبشی ها از چه جنسی ساخته میشوند؟
با توجه به محل کاربرد نبشی، این قطعه، ممکن است از جنسهای مختلفی از فلز گرفته تا پلاستیک، ساخته شود. به طور مثال در ساخت بسته بندیهایی برای ورق های فولادی، از نبشی هایی از جنس پلاستیک استفاده میشود. یا مثلاً در بخشهایی از دکوراسیون، ممکن است از نبشی هایی از جنس PVC استفاده شود. درحالیکه در نبشی کشی ساختمان، از نبشی های فولادی استفاده می شود و در ساخت پایه ها در صنایع دریایی، از نبشی هایی از جنس فولاد ضدزنگ استفاده می شود.
از آنجایی که بیشترین کاربرد را نبشی های فولادی دارند، در ادامه بیشتر به توضیح انواع و کاربردهای نبشی های فولادی می پردازیم.
کاربرد نبشی و مزایای استفاده از آن
همانطور که دیدیم، نبشی یکی از انواع اتصالات مفصلی است. بنابراین به طور کلی از این قطعه، در ساخت سازه های مختلف استفاده می شود. از کاربردهای نبشی، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نبشی کشی ساختمان: اتصالات سازه ها
- صنایع ساختمانی: ساخت سازه های مرتبط با آسانسور
- صنایع دریایی: اتصالات پایه ها
- پل سازی: اتصال پل ها به ستون های پل
- اتصالات دکل های مخابراتی
در تمامی موارد فوق، نبشی، باعث توزیع یکنواخت بار و فشار وارد شده بر سازه می شود و از این طریق در مستحکم سازی سازه و جلوگیری از تخریب آن در مواردی مثل لرزه، مؤثر است. مثلا در ساختمان سازی که از فولاد و بتن در کنار هم استفاده می شود و قدرت تحمل بار این دو ماده با هم متفاوت است، استفاده از نبشی باعث یکپارچه سازی بار وارد شده به سازه شده و از تمرکز بار در محل های خاص و تخریب سازه از آن محل ها، جلوگیری می کند.
معرفی انواع نبشی
نبشی ها را بر اساس ویژگی های مختلفی می توان دسته بندی کرد. در ادامه به معرفی هرکدام از دسته بندی های مختلف می پردازیم و توضیح مختصری درمورد آن ها خواهیم داد.
انواع نبشی بر اساس ظاهر
از نظر ظاهری دو نوع نبشی مختلف داریم: نبشی با بال های برابر و نبشی با بال های نابرابر که نحوه ی نام گذاری آن ها با هم متفاوت است.
انواع نبشی براساس نحوه ی به کارگیری
از نبشی مانند سایر اتصالات، در سازه ها به صورت شاخهای و یا لقمه (تکی) استفاده می شود.
انواع نبشی براساس نحوه ی تولید
درصورتی که برای تولید، ابتدا از یک شمش استفاده کنیم و با عبور دادن آن شمش از قفسه های مختلف نورد، با افزایش طول و کاهش سطح مقطع، به نبشی با ابعاد معین برسیم، آن گاه یک نبشی فابریک داریم.درحالی که اگر برای تولید نبشی از روش پرس کردن یک ورق فولادی استفاده کرده باشیم، یک نبشی پرسی خواهیم داشت.
انواع نبشی براساس جنس نبشی و محل کاربرد
مهمترین دسته بندی نبشی ها، براساس جنس و محل کاربرد آن ها می باشد. اما قبل از هرچیزی بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که با توجه به محل استفاده از نبشی های فولادی که گاهی برای ساخت سازه های مرتفع، در هوا قرار میگیرند و گاهی در مجاورت دریا، این محیطها میتوانند باعث خورده شدن فولاد شوند. بنابراین لازم است تا با استفاده از روشهایی، مقاومت به خوردگی فولاد را بهبود دهیم. در ادامه با تعدادی از پرکاربردترین نبشی ها آشنا خواهیم شد.
مشخصات نبشی گالوانیزه
برای ساخت این نبشی از فولاد گالوانیزه شده استفاده شده است فولاد گالوانیزه شده، فولادی است که بر آن روکشی از جنس روی کشیده شده. وجود این روکش سبب محافظت از فولاد در برابر خوردگی، به روش حفاظت کاتدی میشود. بنابراین میتوان از آن در محیط های حساس به خوردگی مثل محیط های حاوی مواد اسیدی، استفاده کرد.
مشخصات نبشی ضدزنگ
این نبشی از فولاد ضدزنگ ساخته شده است.فولاد ضدزنگ فولادی است که در آن برای بهبود مقاومت به خوردگی به روش آلیاژسازی، از افزودن عنصر کروم به ترکیب، استفاده شده است. وجود کروم در ترکیب این فولاد، تأثیر چشمگیری در افزایش مقاومت به خوردگی دارد. بنابراین میتوان از نبشی ضدزنگ در کاربردهایی با حساسیت بالاتر، مثلاً ساخت دکل های مخابراتی یا برجهای مرتفع و یا در محیطهای دریایی استفاده کرد.
مشخصات نبشی اسپیرال
مهمترین ویژگی این نبشی چقرمگی و انعطاف پذیری بالای آن میباشد که سبب شده در برابر سوراخکاری، مقاومت بالایی داشته باشد.
چگونه وزن نبشی را محاسبه کنیم؟
اگر به دنبال ساخت سازه ای مطمئن باشید، حتماٌ با سوال بالا، مواجه خواهید شد. چرا که استفاده از نبشی ها در اتصالات، قطعاٌ بر وزن کل سازه تأثیر خواهد داشت.
وزن یک نبشی به طول بال های آن، ضخامت هر بال و نیز جنس نبشی بستگی دارد. میتوانید برای محاسبه وزن نبشی از محاسبه گر آنلاین وزن نبشی استفاده کنید. به طور کلی می توان از یک فرمول برای محاسبه ی وزن نبشی استفاده کرد که به صورت زیر تعریف میشود:
وزن مخصوص هر نبشی، با توجه به جنس آن مشخص میشود.
جدول اشتال نبشی: راهنمای مشخصات نبشی
برای محاسبه ی وزن هر نبشی، به مشخصات و ویژگی های آن از جمله ضخامت و طول بال ها احتیاج داریم. اما اندازه گیری این ویژگی ها برای هر نبشی، منطقی به نظر نمی رسد. برای این منظور، جدولی تهیه شده به نام جدول اشتال، که تمامی مشخصات هر نبشی، چه با بال های مساوی و چه با بال های نابرابر، در آن آورده شده است.
جدول اشتال نبشی شامل اطلاعاتی مثل شعاع کنج اتصال(r1)، شعاع گوشه ی بال(r2)، وزن یک متر از نبشی(G)، مساحت سطح مقطع(A) و ... می باشد. این جدول هم برای نبشی بال مساوی موجود است و هم برای نبشی با بال های نابرابر.
خرید نبشی
برای خرید انواع نبشی می توانید با کارشناسان آی فولاد با شماره 02142214 تماس بگیرید و با آن ها درباره انتخاب بهترین نوع نبشی مشاوره کنید. علاوه بر این میتوانید در سایت آی فولاد از قیمت روز نبشی مطلع شوید.
همچنین میتوانید در ادامه سوالات و نظرات خود را درباره نبشی و انواع آن در بخش نظرات بپرسید تا کارشناسان آی فولاد در اسرع وقت به شما پاسخ دهند.